Składniki:
na ciasto kruche:
- 125g masła
-50g cukru
-3 żółtka
-225g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
na kruszonkę:
-300g mąki pszennej
-180g masła
-130 g cukru
na nadzienie:
-750 ml mleka+ pół szklanki mleka na rozmieszanie budyniu
-100g cukru
- porzeczki świeże lub mrożone (do porzeczek dodałam jeszcze trochę malin, aby zmienić smak)
-2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Sposób przygotowania:
-Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki zagniatamy aby uzyskać jednolitą masę. Wygniecione ciasto wkładamy do torebki i umieszczamy je w lodówce na 30 min. (Dzisiaj nie miałam czasu na czekanie, więc przygotowane ciasto wsadziłam do zamrażalki na 5 min, po upieczeniu ciasto było nieco inne, pół kruche pół puszyste. W sumie dość ciekawa konsystencja. ;) )
-Schłodzone ciasto wyjmujemy z torebki. Wyklejamy formę schłodzonym ciastem. Taka porcja ciasta wystarczyła mi na dużą tortownicę.
-Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy nasze ciasto. Pieczemy je od 15 do 20 minut.
-Aby nie marnować czasu, możemy przygotować kruszonkę na wierzch. Do miski wsypujemy wszystkie składniki: mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę i cukier. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i rozcieramy w dłoniach. Tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki.
-Po upieczeniu kruchego spodu, przechodzimy do ugotowania budyniu. Do garnka wlewamy mleko i czekamy aż się zagotuje. Do gotującego mleka, wlewamy rozpuszczony budyń z mlekiem. Wszystko mieszamy.
-Przed przystąpieniem do gotowania najlepiej poczekać aż kruchy spód trochę przestygnie aby móc rozłożyć na nim nasze porzeczki lub maliny, albo jedno i drugie.
-Ugotowany i gorący budyń wlewamy od razu na porzeczki. Równomiernie rozprowadzamy masę. Na koniec ,naszą masę budyniową posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
-Po wykonaniu już wszystkich czynności, nasze ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni) na 50 - 60 min, aż kruszonka się zarumieni.
Informacje:
Maksymalny czas przygotowania: 1,5h
Temperatura piekarnika:180 stopni
Stopień wykonania ciasta: Łatwy
Przewidywana cena za wszystkie produkty: Około 25 zł
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz