-fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)
-czosnek
-jogurt naturalny typu greckiego
-majonez
-sól i pieprz, (chili?)
-prażone pestki słonecznika
Przygotowanie:
-Do wrzącej i osolonej wody, wsypujemy mrożoną lub świeżą fasolkę szparagową. Gotujemy 5-15 min. Po ugotowaniu odcedzamy i polewamy zimą wodą. Pozostawiamy ją na durszlaku, aby wyzbyć się wody.
-Następnie przechodzimy do zrobienie sosu. Do miseczki dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego,1 łyżkę majonezu, 2 ząbki czosnku (chyba że lubicie mocniejszy sos), sól i pieprz do smaku (ja dodaje jeszcze odrobinę chili). Wszystko mieszamy.
-Na rozgrzaną patelnie bez dodatku oleju, wsypujemy pestki słonecznika. Prażymy je, do momentu zarumienienia się. Następnie przesypujemy do jakiegoś pojemniczka.
-Po wykonaniu powyższych czynności, na talerz nakładamy naszą fasolkę szparagową. Polewamy ją naszym sosem i posypujemy pestkami. Nasze danie jest już gotowe.
Smacznego ;D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz