sobota, 2 kwietnia 2016

Fasolka z sosem czosnkowym

Do fasolki z sosem czosnkowym potrzebujemy: 

Składniki:

-fasolka szparagowa (świeża lub mrożona) 
-czosnek 
-jogurt naturalny typu greckiego 
-majonez 
-sól i pieprz, (chili?)
-prażone pestki słonecznika 



Przygotowanie:

-Do wrzącej i osolonej wody, wsypujemy mrożoną lub świeżą fasolkę szparagową. Gotujemy 5-15 min. Po ugotowaniu odcedzamy i polewamy zimą wodą. Pozostawiamy ją na durszlaku, aby wyzbyć się wody. 

-Następnie przechodzimy do zrobienie sosu. Do miseczki dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego,1 łyżkę majonezu, 2 ząbki czosnku (chyba że lubicie mocniejszy sos), sól i pieprz do smaku (ja dodaje jeszcze odrobinę chili). Wszystko mieszamy. 

-Na rozgrzaną patelnie bez dodatku oleju, wsypujemy pestki słonecznika. Prażymy je, do momentu zarumienienia się. Następnie przesypujemy do jakiegoś pojemniczka. 

-Po wykonaniu powyższych czynności, na talerz nakładamy naszą fasolkę szparagową. Polewamy ją naszym sosem i posypujemy pestkami. Nasze danie jest już gotowe. 

Smacznego ;D  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz