sobota, 2 kwietnia 2016

Papryka faszerowana kaszą jaglaną.

Dzisiaj przedstawię Wam, mój przepis na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną. 

Składniki:
- jedna papryka czerwona
-1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 
-pierś z kurczaka 
-świeża natka pietruszki 
-ulubione przyprawy: ja wykorzystałam przyprawę gyros, curry, bazylię, sól i pieprz

Przygotowanie:

-Na palnik wstawiamy garnek z wodą i dolewamy łyżkę oleju, dodajemy szczyptę soli. Do wrzącej już wody wsypujemy naszą kaszę i gotujemy 10-15 min (chyba że na opakowaniu jest podany inny czas). Po ugotowaniu, kaszę odcedzamy w durszlaku. 

-Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy ją do pojemnika. Wsypujemy do niego nasze przyprawy. Ja wsypałam przyprawę gyros, curry, szczyptę chili, bazylię, Dolewamy troszkę oliwy aby lepiej połączyć wszystkie przyprawy ze sobą. (ja dodatkowo dolewam jeszcze sos sojowy, ale jeżeli ktoś nie lubi takiego połączenia to odradzam). 

-Naszą ostudzoną i przecedzoną kaszę łączymy z przyprawionym surowym kurczakiem. Do mieszanki dodajemy świeżą natkę pietruszki. Wszystko mieszamy. 

-Następnie górną część papryki odcinamy i odkładamy, ponieważ przyda nam się do późniejszego przykrycia naszej papryki. Paprykę oczyszczamy z pestek. Do oczyszczonej już papryki wkładamy naszą mieszankę.

-Tak przygotowaną paprykę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni na 30-40 min.(Na samym początku wkładam paprykę bez przykrycia jej górną częścią. Robię tak, aby kurczak i kasza lepiej się upiekły. Po 15 minutach pieczenia dopiero nakładam "czapeczkę" paprykową. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz