czwartek, 7 lipca 2016

Przepisy: Kalafiorowe szaleństwo.

No może nie aż takie szaleństwo, ale dość dobre. Przynajmniej lekkie i dość zdrowe. 
Dzisiaj przygotowałam Wam przepis na kalafiora z pomidorami. Nie wiem czy w internecie jest taki przepis, ale jeżeli tak to trudno, powtórzy się. ;) 

Krótka historia tego przepisu: 

Pewnego dnia, a był to dzień kiedy mogłam jeść jedynie warzywa i owoce (mogłam dodać odrobinę jakiegoś tłuszczu) nie wiedziałam co mam zjeść. Na śniadanie była sałatka owocowa, na II śniadanie owoc i co znowu miałam jeść sałatkę owocowa? O nie! Powiedziałam. Spięłam pośladki i poszłam bojowym krokiem w stronę lodówki. Otworzyłam ją, jakbym chciała przyłapać komary na kłótni małżeńskiej. Moim oczom ukazał się Kalafior 


Moja miłość, moje wybawienie- pomyślałam. Chciałam już go wziąć w moje łapki, gdy przypomniałam sobie "TY MŁODA- KALAFIORA ZAWSZE JADŁAŚ Z BUŁKĄ NA MAŚLE" no tak zapomniałam. Zrezygnowana odłożyłam go, gdy moim oczom ukazały się pomidory koktajlowe. BINGO!!! Zrobię coś nowego.

Składniki: 

►Mały kalafior 
►Odrobinę masła 
►Szczypta soli 
► Kilka pomidorów koktajlowych (może być jeden duży)
►3 ząbki czosnku ( wedle gustu) 
►Garść szczypiorku 





Wykonanie:

► Do garnka z gotującą się wodą, wkładamy umytego kalafiora. Gotujemy do momentu, aż kalafior będzie miękki, albo będzie w takim stanie w jakim lubimy.  Może być lekko wcięty. ;) 

►Gdy nasz pan kalafior się gotuje, możemy przystąpić do robienia tzw sosu,  polewy czy jakoś tak. Na rozgrzaną patelnie dodajemy odrobinę masła. (Może być więcej, wedle uznania. Ja niestety mogłam dodać tyko trochę). Do rozpuszczonego masła dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, wyciśnięty czosnek. Podsmażane pomidory możemy doprawić solą, pieprzem, bazylią lub przyprawą do potraw włoskich. Po minucie do pomidorów dodajemy posiekany szczypiorek i trochę podsmażamy. po 3- 5 minutach odstawiamy patelnie z gazu. ( Ten "sos" nadawałaby się do krewetek, ale to moja lekka sugestia) 

►Ugotowany kalafior wyjmujemy z wody na durszlak, Czekamy aż woda ścieknie z niego. Później różyczki kalafiora nakładamy na talerz i polewamy naszą potrawką z patelni. 

Szczęśliwe zakończenie ;) 

Czas przygotowania: 10-15 min.
Całkowity koszt: około 9 zł (Gdy nie mamy wszystkiego, ale zazwyczaj jest coś w lodówce)
Trudność wykonania: *- łatwe
7/10 Kalafior z bułką i masłem vs Kalfior z pomidorami 9/10

Zdrowe jedzenie  wygrywaaaa!!! Brawooo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz